Saját lapkát szerel a Google a szervereibe?

lanai chip google szerverA Google a kezdetektől igyekszik saját fejlesztésű hardverekkel megoldani szerverközpontjainak működését. A házi fejlesztésű eszközöket már hardverszinten fel tudják készíteni a megfelelő feladatok végrehajtására és nem mellesleg jóval olcsóbbak is. Ez nem pusztán egy marketing kampányfogás a Google-tól, a választott megoldások azt az üzenetet küldik a felhasználók felé, hogy a cég profi módon keres egyedi megoldásokat, hogy minden igény kielégítő és minőségi szolgáltatásokat tudjon nyújtani.

A Google természetesen nem jelentette be nyíltan, hogy egyedi lapkákkal szerelt hálózati eszközökkel szereli fel szerverközpontjait. A hír úgy derült ki, hogy a keresőóriás egy új patch-et küldött be az LLVM/Clang fordítómotor fejlesztőinek. Ennek lényege, hogy olyan módosítást eszközölnek, amely az LLVM-et felkészíti egy új, Lanai nevű processzor támogatására.

De mi is ez az új eszköz? A Lanai valójában egy nagyon egyszerű, 32 bites in-order processzor, 32 darab 32 bites regiszterrel, ezekből kettő fix értéket tartalmaz. Négy a program futásának állását követi, kettőt pedig a felhasználó módú futáshoz tart fenn a hardver. Érdekesség, hogy a CPU egyáltalán támogat lebegőpontos utasításokat.

A saját hardver alkalmazását már megkezdte a Facebook és a Microsoft is, ennek ellenére nem gondoljuk úgy, hogy a nagyobb hardvergyártóknak attól kellene félniük, hogy a szerverközpontokban lecserélik a termékeiket, ennek megfelelően nem is indítanak újabb marketing kampányokat.

Saját fejlesztésű és programozású lapkát szerel a Google a szervereibe és szerverközpontjaiba? Google, marketing kampány, tömeges SMS, üzenet, lapka, Lanai.