Infrafűtés irodában, hivatalban

Infra sötétsugárzók beltéri fűtésre, irodákba

infra-sotetsugarzok.jpg

Az infrafűtés elterjedése előtt Budapest közintézményeiben az irodák, hivatali helyiségek hagyományos fűtése igen drága volt, mivel a központi kazánok éjjel-nappal működtek felmelegítették a nagy belterek levegőjét, és ez szükségtelenül megnövelte a költségeket.

Figyelembe véve a mennyezet magasságát (általában több mint 2,5 m) és a nagy területet, a sötétsugárzós infra zónafűtés hatékonysága jelentősen csökkenti a kiadásokat. 

VDB sötétsugárzó A3 széria termékeinek a telepítése módot nyújt egy nyereséges irodai fűtési rendszer létrehozására, amely akár 50-70% megtakarítást jelenthet az intézmények számára. 

  • Bővebben: az infra sötétsugárzó fűtőtestek közvetlenül melegítik fel az embereket és tárgyakat, míg a hagyományos fűtési rendszerek főleg a levegőnnek adják át a hőenergiát

Infrapanelek a mennyezet alatt

Az sötétsugárzós infrafűtés előnyei a konvekciós fűtéssel szemben

Magyarországon sokáig mellékes témának számított a fenntarthatóság és a zöld energia felhasználása. Kormányzati szinten az atomenergia élvezet prioritást, a Paks2 projekt körül számos tisztázatlan körülmény látszott, és nemcsak a lakosság körében, hanem szakmai szinten is komoly kételyek merültek fel nem csupán a környezetvédelmi szempontok, hanem a finanszírozási háttér miatt is. Nem kedvezett a fenntarthatósági szempontoknak az sem, hogy a napelemekre magas adóterheket írtak elő. így elterjedésük akadályokba ütközött.

infrafutes-budapest.jpgÁttörés ugyan nem történt ezen a téren mégis számos kedvező körülményre figyelhetünk fel, ezek egyike, hogy Budapesten egyre elterjedtebb vált az elektromos fűtés, ezen belül is az infrafűtés.(Képünkön: infrasugárzók egy fővárosi kormányhivatal tárgyalójában).

A hagyományos konvekciós fűtési rendszerek lecserélése természetesen nem történhet egyik napról a másikra. A központi szén- vagy gázfűtés ideje azonban lassan mégiscsak lejár, hiszen ez a fűtési technológia nemcsak környezetszennyező, hanem roppant módon gazdaságtalan is.

A kazánok hőenergiájuknak egy jelentős részét kifújják a kéményen, a keringetett víz felmelegítése, a hosszú csőrendszerek fűtése is veszteséget okoz, ráadásul a kazánok általában olyan helyiségben vannak, ahol emberek nem tartózkodnak, így az ott helyben keletkező hő termelése szintén növeli a veszteséget. Valamivel gazdaságosabbak gázkonvektorok, de a termelt hőmennyiség egy része itt is kiszalad a szellőztetőn, a levegő keringtetése a beltérben pedig csak igen gondosan szigetelt falak, ablakok, mennyezet és padlózat esetében nem okoz nagy veszteséget.

Mindezekkel szemben az elektromos infrafűtés számos tekintetben környezetbarát technológiának számít és gazdasági szempontból is lényegesen hatékonyabb. A megtakarítás a tradicionális fűtési rendszerekkel szemben 50-60 % is lehet.

Az infrapanelek helyben melegítenek, ott ahol szükség van a kellemes meleg környezetre. Felfűtési idejük minimális és nem a levegő melegítésével és keringtetésével érnek el kellemes hőmérsékletet a helyiségekben, hanem azzal, hogy

infravörös sugarakat kibocsátva közvetlenül melegítik a sugárzási térben elhelyezkedő tárnyakat és az ott tartózkodó személyek testét,

ennek révén viszonylag alacsony léghőmérséklet mellett (17 18 fok) is kellemes hőérzetet keltenek, a helyben tartózkodók legalább 20-21 fokosnak érzik környezetüket, mivel az infrasugárzó fűtőtestek közvetlenül őket melegítik, nem a környező és a keringtetés révén állandóan lehűlő levegőt.

Budapest közintézeteiben folyamatosan lecserélése kerülnek az elavult konvekciós fűtőrendszerek és helyüket fokozatosan átveszi az innovatív infrafűtés. Megtörténik ez a kormányzati hivatalokban csakúgy, mint az államigazgatáshoz tartozó egyéb intézményekben, valamint a budapesti önkormányzat alá tartozó szervezeti egységeknél.

A fővárosi közgyűlés képviselői közül számosan elkötelezettek a fenntarthatósági szempontok érvényesítése mellett, politizálásukban és döntéseinkben szerepet játszanak a zöld szempontok. Ha országosan a vége nem is beszélhetünk arról, hogy a környezettudatos életmód meghonosodott volna, ám a főváros egyre több területén ez kezd kívánatossá, mondhatni divatossá válni, így bizonyosak lehetünk abban, hogy az infrapaneles fűtőrendszerek és a sötétsugárzók egyre több középületben fognak általánossá válni

Ezen okból az infra termékek iránti kereslet is megnövekedett és egyre többen tájékozódnak az iránt, miben is áll az infravörös hősugárzás, és melyek az infrafűtés előnyei.

Napelemes infrafűtés családi házaknál

A közintézményektől eltérően családi házaknál rugalmasabban valósíthatók meg a zöld projektek. Az alább ajánlott cikk azt a lehetőséget említi, amikor is a tetőn elhelyezett napelemek termelik az elektromos áramot az infra fűtőtestek számára. A felhalmozódó elektromos energiát akkumulátorok tárolják a rendszerben, és ezzel esténként kellemes hőérzet biztosítható a fedett vagy nyílt teraszon a tető alá szerelt vagy mobil infrasugárzók segítségével.

Kulcsszavak Google-kereséshez: innovatív infrafűtés sötétsugárzó panelekkel, elektromos infrasugárzóval teraszfűtés, Budapesten szolgáltatás:infra fűtőrendszer telepítés