A világ legerősebb szervereinek listáján a 4. helyre csúszott az USA

cscs piz daint szuper kopjuterA svájci szuperszámítógép a 3.

A szerver-gyorsaság mindenek felett! A amerikai Energetikai Minisztérium Titán rendszere a 4. helyre csúszott vissza a világ szuperszámítógépeit, szervereit rangsoroló 500-as listán.

A lista élén továbbra is a Sunway TaihuLight szervere található, mely a kínai Wuix Nemzeti Szuperkomputer Központban kapott helyet. A szervert 10 649 000 processzormag tartja a világ 500 legerősebb szuperszámítógépének listája élén.

A Sunway TaihuLight 93 petaflops-os sebessége mintegy háromszor magasabb a lista második helyén álló Tianhe-2 teljesítményénél, ami a maga 3 120 000 processzorával és 33,9 petaflops teljesítményével szintén Kína egyik büszkesége.

A lista harmadik helyét a svájci Piz Daint rendszer foglalta el, melyet a Svájci Nemzeti Szuperkomputer Központban helyeztek üzembe és 19,6 petaflops számítási kapacitással rendelkezik. A szuperszerver nem új gép, korábbi 9,8 petaflops-os teljesítményét (mellyel a lista 8. helyén volt) NVIDIA Tesla P100 GPU-kal sokszorozták meg, így léphetett előre a szuperszámítógépek 500-as listáján.

A negyedik helyre visszaszorult Titan 2012 novemberében mutatkozott be, akkor a világ legerősebb rendszere-ként tartották számon.

Az Egyesült Államok szuperszámítógépei nem kerültek ugyan bele a világ 3 legnagyobb teljesítményű gépei közzé, összességében mégis rendkívül nagy erőt mutatnak gépeik. A top 10-ben 5 amerikai gépet találunk, és az 500-as listán is 169 géppel szerepelnek, míg az őket követő Kína csak 160 szerverrel van a listán.

A világ legerősebb szervereinek listáján a 4. helyre csúszott az USA, mely továbbra is vezeti a listát az országban található szupergépek számát tekintve. További érdekes olvasnivaló témák: szuper számítógép, internet technológia és számítástechnika, Dell-Asus service, gyorsa szerver karbantartás, szervergép javítás, szuperszámítógép összeszerelés, szuperszámítógép ranglista összeállítás.