Töltsem vagy ne töltsem a laptopot?

Hogyan hosszabbítható meg az akkumulátor üzemideje?

dell laptop töltőA laptop használók fejében időről-időre felötlik a gondolat, hogy milyen módon lehetne a gép akkumulátorának üzemidejét meghosszabbítani. Ezzel kapcsolatban a leggyakrabban feltett kérdés az, hogy töltsem vagy ne töltsem a laptopot?

A töltő és az akkumulátor kapcsolata

Első ránézésre furának tűnhet a kérdés, a laptop töltő használatával kapcsolatban, hiszen az tűnne logikusnak, hogy minél gyakrabban és jobban töltjük a mobil számítógépet, annál tovább használhatjuk. Ez azonban sajnos nincs így. A maximális töltési ciklusok szaporodásával csökken a laptop akkumulátor élettartama, csökken az autonóm üzemidő is.

A Dell laptop töltő használata

Egyes vélemények szerint a laptop töltő helyes használata az akkumulátor élettartam meghosszabbítás legjobb módja. A helyesen töltött mobil számítógép elemei 3-5 évig maradnak tökéletes állapotban. Ennek az élettartamnak a feltétele, hogy ez idő alatt a töltési ciklusok száma ne haladja meg az ötszázat, ezret.

A Dell laptopok olyan akkumulátorral és töltővel rendelkeznek, melyek figyelik a rendszer állapotát és megpróbálják optimalizálni a töltési ciklusokat, ezzel meghosszabbítva az élettartamot.

A laptop töltésének lehetséges módjai:

  • állandó töltés,
  • 100%-os töltés és teljes merítési ciklus,
  • 80%-ra töltés, ezután merítés 20%-ig.

Az általános vélemény és tanács az, hogy semmi esetre se merítsük le teljesen a laptop akkumulátorát, lehetőség szerint 20%-os töltöttségi szint alatt csatlakoztassuk a töltőre. Az 50% feletti töltés javasolt, de a 100%-os töltöttség sem ajánlott. Általánosságban elmondható, hogy a Dell gépek 90-95%-os töltöttségi szinten működnek tökéletesen.

Mit tegyek, ha elromlik a laptop töltő?

Az elromlott laptop töltőt azonnal cserélni kell, hiszen annak hiányában, akkumulátorról csak néhány órát működhet mobil számítógépünk. A legokosabb, ha szakboltban, esetleg szervizben keresünk új töltőt, ahol szakemberek tanácsát is kikérhetjük, mert nem mindegy, hogy milyen a töltő csatlakozója, a tápfeszültsége és a leadott teljesítménye.

Töltsem vagy ne próbáljam meg és ne töltsem a laptopot? Vagy esetleg vizsgáljuk meg az akkumulátor üzemidejét és töltsem le a Dell programokat a vizsgálathoz?