Szuper processzort tervezett a Google

Közelebb került a kvantumprocesszorhoz a keresőóriás

quantum szamitogep hutogep

A közelmúltban mutatták be a Google Quantum AI Lab tudósai a Bristlecone kódnevű processzort, melyet reményeik szerint kvantumszámítógépekben alkalmazhatnak. A hardver elméleti teljesítménye meghaladja a klasszikus szuperszámítógépek sebességét. A most bemutatott eszköz alkalmas lehet a kvantum hardverek tanulmányozására, fejlesztésére és tervezésére, de valószínűleg a kvantumtechnológiától elvárt sebességet és teljesítményt nem tudja biztosítani.

A Google processzorának elméleti kapacitása 72 kvantumbit (qubit), ami meghaladja a technológiától elvárt 49 qbites álomhatárt. A hírek szerint a tudósok a hőmérséklet kérdésében is jelentősen előre léptek. A Bristlecone processzort is komoly mértékben le kell hűteni, de a működő hőmérséklet még így is 50szer magasabb a versenytársak által használt technológiánál.

A kvantumprocesszor előnyei és hátrányai

A kvantumtechnológia lényege, hogy a hagyományos 0 és 1-es értéket felvevő bitekhez képest a kvantumbit ezek szuperpozícióját is felveheti, tehát az elméleti sebesség és kapacitás a sokszorosa lehet a hagyományos rendszereknek.

A kvantumprocesszor használatának és a kvantumszámítógép megalkotásának a problematikája sokrétű. Az egyik legnagyobb probléma, hogy a qbitek csak néhány milliszekundumig képesek tárolni értéküket, ami nem elegendő az információk feldolgozására és a számítások elvégzésére.

A hardver rendszer másik problémája a logikai felépítése. A kvantumrendszer nem pontos eredményt, hanem közelítő értéket adhat meg, azonban képes egyszerre rengeteg változót és értéket figyelembe venni, tehát például az önrepülő drónok vezetésére tökéletesen megfelel, mivel akár több ezer egyszerre érkező műszerértéket képes feldolgozni egyetlen pillanat alatt.

A Google által készített processzor működőképessége kétséges, használhatósága azért is problematikus, mert minden 100 műveletből legalább egyszer hibázik, emellett rendkívül érzékeny a környezeti hatásokra. Mindentől függetlenül jelentős előrelépés a hardver megalkotása, hiszen segíthet a tovább tervezésben és tökéletesítésben, emellett lehetőséget nyújt a szoftverfejlesztők számára is, hogy a megfelelő logikájú programok tervezését elkezdhessék.

A kvantumprocesszor veszélyei

A Google bejelentése nem aratott osztatlan örömöt, sokan a technológia veszélyeire hívták fel a figyelmet. A működőképes kvantumszámítógépek hihetetlen mennyiségű számítást végezhetnek el néhány perc alatt. A jelenleg használt titkosítási eljárások lényege, hogy olyan hosszú kódszám sort tartalmaznak, melyek visszafejtése nem lehetetlen, hanem a mai technológiák mellett több tíz évbe telni. A kvantumszámítógép segítségével a legbonyolultabb kódolási rendszer is belátható időn belül feltörhető, ezért a kutatók már most elkezdték a kvantumtitkosítás kidolgozását.

Szuper processzort, kvantumszámítógép alkatrészt tervezett a Google, melyet most mutatott be. Ha további érdekes tartalmakról szeretnél olvasni, az alábbi témákat ajánljuk figyelmedbe: Google kereső, processzor csere, hardver javítás, kvantumszámítógép programozás, szuperszámítógép gyártó.