Japánban készül a szuperszerver

szuper szamitogep szerverFelpezsdülhet a szuperszámítógép gyártás is

A nagy teljesítményű szerverek építésében Kína tartja a csúcsot. A legtöbb erős szervergép és szuperszámítógép ott található. A nagy teljesítményű szerverek nem csak marketing szempontból fontosak egy országnak vagy vállalatnak, nem is a kommunikációs feladatok ellátásában vállalt szerepük az elsődleges, például a tömeges SMS küldés kampány Gateway szervereként, hanem nagy teljesítményt igénylő tervezési folyamatok elvégzésére alkalmazzák őket.

A tokiói és a tsukubai egyetem a JCAHPC (Joint Center for Advanced High-Performance Computing) néven egy közös szervezetet hívott életre, melynek feladata egy egyetemi szuperszámítógép összeszerelése és üzemeltetése. A rendszer megépítésével az egyik legtapasztaltabb  japán informatikai vállalatot, a Fujitsut bízták meg. Az év végén üzembe álló berendezés várhatóan elvi 25 PFLOPS összevont számítási kapacitással bír majd, ezzel Japán legnagyobb teljesítményű szuperszámítógépe lesz, és megannyi feladatot tud majd ellátni.

Felépítéséhez a Fujitsu x86-os architektúrájú PRIMERGY szervereit használják majd, összesen 8208 darabot a tényleges számolási feladatok elvégzésére, további 51-et pedig azok kiszolgálására. A számolóegységek Intel Xeon Phi (Knights Landing) alapú hardvert használnak majd, összekötésükre az Intel Omin-Path hálózati architektúráját alkalmazzák. Erre a feladatra a Fujitsu scale-out szerverei használhatóak fel, a legújabb CX600 M1 egységekkel.

Japánban készül a szuperszerver amely hatalmas számítási kapacitással fog rendelkezni. Hasonló érdekes témakörök: felhőszerver bérlés, Fujitsu laptop, sms gateway olcsón, számítógép szerelés, szerver üzemeltetés, szervergyártó, szuperszámítógép, tömeges sms küldés Asus laptopról.