64-bites ARM szerver a Qualcomm-tól

1 Tb DRAM-ot is támogató szerver architektúra gyártását kezdik meg.

 

Qualcomm server gyarto felhőszervere

A 21. század információéhsége megkívánja a nagy teljesítményű szerverek, felhőszerverek üzemeltetését. A folyamatosan növekvő igények közül a legnehezebb talán az operatív tárigény kielégítése. A bérelt szerverek magas memóriájának kihasználásához 64 bites szerverre van szükség. Az új gép a „Hydra” kódnevet kapta 64 és 128 processzor maggal gyártják „Rendszer a Csipben” (System on Chip) operációs rendszerrel. A szerver kapcsolatának gyorsaságáról az integrált 10Gb Ethernet csatlakozó gondoskodik, amivel a képesek akár tömeges sms küldő felhőszerverek szerepének betöltésére is. A Qualcomm eredetileg video kódolásra, felhő alapú játékszerverek számára és virtuális hosting kiszolgálására alapozza a marketinget.

Az új rendszer azonban nem kerül a boltok polcaira. Az AMD marketing menedzsere Andrew Feldman így fogalmazott:

„Keményen megemelik a felhők teljesítményét”.

A hardvergyártó nem titkolt célja, hogy nagyobb szeletet szakítson ki, a felfutóban lévő szerverpiac bevételeiből. A bírálók azt hozták fel az Qualcomm új rendszerét szemlélve, hogy vajon elég takarékosak lesznek-e ezek a szervergépek. A cég által tervezett processzorok híresek nagy energiaéhségükről és túlmelegedésükről.

A legjobb 64-bittes ARM szerver természetesen a Qualcomm-tól érkezik. Tény, hogy a szerver, alapvető terméke a qualcomm-nak, a Hydra nem csak egy állat, hanem egy 64 bittes, jó minőségű processzor, ami akár felhőszerverbe is jó.