Új király érkezett a szuperszámítógépek trónjára

szuperszamitogep-szerver.jpgCsak marketingfogás vagy hasznos a több millió processzormag?

Hosszú évek óta nem volt mozgás a világ szuperszámítógépeinek rangsorában, a dobogót illetően. Most a Sunway TaihuLight került az első helyre és váltotta a korábbi csúcsgépet a Tianhe-2-t.

A változás komoly marketing sikert hozhat a kínai gyártású számítógépes elektronikának, ugyanis a gép teljes egészében Kínában gyártott processzorokból épül fel.

Paraméterek

A gép lelke több mint 40 000 processzor, azon belül tíz millió processzormag, ami nem kevesebb, mint 125.4 petaflops-os elméleti számítási kapacitással rendelkezik. Az előző szuper szerver „csak” 93 PFLOPS-ra képes ezzel szemben.

A magok tömeges beépítését az egyedi elektronikus megoldások teszik lehetővé. A gép architektúrája 64 bites RISC SIMD utasításkészletekkel kiegészítve, ami a lapka szintjén négy nagyobb blokkra van osztva. Egy processzorblokk 64 darab processzorelemet, vektorelemet tartalmaz, ami a SIMD utasításkészlet feldolgozásáért felel. Ezeket vezérli az MPE, amely önmagában is egy processzormag, amelyhez a memóriavezérlőn keresztül kapcsolódik a rendszermemória. Egy lapkára levetítve négy ilyen blokk van összefűzve szintén belső hálózattal, így egy processzor maximum 256 darab vektormagot és 4 darab fő processzormagot használ. – olvasható a prohardver.hu portálon.

Mi értelme az ilyen szervernek?

A nyilvánvaló marketing előnyök mellett a reklám üzeneteket böngészve megpróbáltuk kitalálni, hogy mégis mi értelme enne géptípusnak. Az új rendszer lényege, hogy a korábbiakhoz képest sokkal kevesebb energiát fogyaszt, tehát kevesebb hőt is termel, ezért lehetséges nagyobb számú processzormagot belesűríteni egy-egy lapkára.

A rendszer működését a Linux-alapú Sunway Raise OS 2.0.5 biztosítja. Az alapvető szoftvercsomag C/C++ és Fortran fordítókat tartalmaz automatizált vektorizációs eszközökkel és matematikai könyvtárakkal kiegészítve. Emellett ott a Sunway OpenACC, mely egy OpenACC 2.0 szintakszist támogató SW26010-ra optimalizált párhuzamos fordító.

Ez nem csak marketing kampányokra vagy laptopról indított SMS küldésre használható, jól alkalmazható időjárás előrejelzésre és élettani események kutatására is.

Új király érkezett a szuperszámítógépek trónjára és átvette a teljesítmény versenyben az első helyet. Érdekes témák: kampány, lapka, marketing, sms szerver, számítógép, szerver, szuperszámítógép.

Más: Amennyiben lassúnak érzi laptopját, de újat még nem venne, szakmai tanács szerint egy fejlesztési opció lehet az AMD vagy Intel processzor csere, ha a notebookjában van erre lehetőség. A márkafüggetlen szervizben megvizsgálják.