Szerverfelhő - felhőszerver

Ahogy a legelésző juhnyáj fölött keletkezik a bárányfelhő, épp úgy jön létre a felhőszerver a duruzsoló szerverfarm fölött.

farm-felho.jpgMég nem hallottál felhőszerverről? De szerverfarmról már csak-csak? Nem? Hinnye. No nézzük csak.

Hogy mi a szerver, azt azért vágod? Igen, egy nagyobbacska számítógép, azonban nem PC, vagyis nem személyi számítógép (personal computer), hanem egy olyan hardvereszköz, amely sok-sok külső PC kiszolgálását végzi. Ha például te rákeresel egy szóra vagy megkérdezel valamit a Google keresőtől, mondjuk azt firtatod, hogy vajon mi a juhtúró a felhőszerver? - akkor a választ a Google-cég valamelyik szerveréről hívod le. Persze ehhez igen bonyolult programok is kellenek, de a gépek szintjén mégis az történik, hogy a te kis PC-det kiszolgálta egy hatalmas teljesítményű szervergép. Merthogy nem te vagy az egyetlen, aki kérdéseivel nyaggatod a Nagy Nyomkeresőt. Vagy például amikor ezt a blogbejegyzést olvasod, nem is gondolod végig, hogyan került a te géped képernyőjére. Hát bizony betöltődött a blog.hu rendszer szerveréről, ahol más egyebek mellett a budapest-szerver.blog.hu anyagai is tárolódnak. A szerveren operációs rendszerek vannak telepítve és tárhelyek vannak rajtuk kialakítva (mint johaklok a farmon). Neked is lehet saját kis melegedőd, tárhelyed, olcsón bérelhetsz számos szolgáltatónál: ilyenkor a szerverükön kijelölnek számodra pár gigányi területet, körülkerítik karámmal és biztosítják a programi hátteret - te pedig felrakhatod oda a nyaralási képeidet, a szüleidet kikasztó zenéidet, összebütykölhetsz és feltölthetsz oda weboldalt, működtethetsz rajtad kívül senki mást által nem olvasott blogot.

Ha ennél komolyabb dolgokat akarsz művelni, például nem mezei blogger vagy, hanem egy nagy céget vezetsz és annak profi portálját kell biztonságosan üzemeltetned, akkor már nem felhasználó, hanem rendszergazda kell hogy legyél, és saját szerverre van szükséged, hogy rendszergazdaként állíthassad be és felügyelhesd, hogy spéci programokat futtathass - és hogy ne kelljen az operátortól kunyiznod, ha egy régebbi php-verziót futtatnál.

Szervert három hagyományos módon birtokolhatsz, továbbá élhetsz az egyre jobban elterjedő lehetőséggel, bérelhetsz virtuális szervert is. Erről majd legközelebb, illetve dehogy, legközelebb előbb a hagyományos opciókról okosítalak fel, éspedig: hardver megvásárlása (neked drága!) és elhelyezése, illetve bérlése... Ez nem lesz rövid... De a felhőkbe is feljutunk, ígérem.

(folyt. köv.)

szerverfarm, szerverfelhő, felhasználó, szerverek, felhőszerver, mi a seo?, rendszergazda szintű hozzáférés

Címkék: seo, felhőszerver