MySQL szerver telepítése laptopra

Windows 7 és Windows 10-es rendszerek a legnépszerűbbek

mysql szerver laptop infra

Az adatbázis kezelés és hozzáférés infra vezérléssel manapság gyakran felmerülő igény, de olyan eseteket is tudunk, amikor adatbázis kezelő szervert kell telepíteni a laptopra. Általában akkor kell telepíteni MySQL szervert saját számítógépünkre, amikor egyedi, helyi adatbázist szeretnénk létrehozni. A Google és más szolgáltatók felhőalapú szolgáltatásainak megjelenésével a mysql szerver bérlése is gyerekjátékká vált, viszont egyedi igények esetén, szem előtt tartva a teljes diszkréciót és adatbiztonságot előfordulhat, hogy szükség van a szerverprogram telepítésére a laptopunkon.

A MySQL szerver és kliens programját is a programozó hivatalos weboldaláról tölthetjük le itt. Nem véletlenül ez az egyik legnépszerűbb adatbázis kezelő rendszer, hiszen elérhető az alábbi programozási nyelvek mindegyikével akár laptopról is: C, C++ , C#, Delphi, Eiffel, Smalltalk, Java, Lisp, Perl, PHP, Python, Ruby és Tcl.

A folyamatos fejlesztésnek és a hibajavításoknak köszönhetően, a jelenleg elérhető verzió, a MySQL 8.0 szinte beavatkozás nélkül telepíthető a laptopra. A hivatalos oldalról letöltött verzió telepítőjének varázslója tökéletesen beállítja a szervert a laptop paramétereihez igazítva. Windows 7-es rendszereken 32 és 64 bites változatban is megfelelő az adatbázis kezelő szerver program futtatása.

Ha bármilyen probléma adódna a telepítés folyamán, a részletes dokumentációs leírásban találunk segítséget, és kapunk válaszokat.

A szerver program készítője a felhőalapú szolgáltatásainak igénybevételét ajánlja, ha ezt szeretnénk igénybe venni, akkor elegendő a kliens program telepítése és máris hozzáférhetővé válik az adatbázis kezelő.

MySQL szerver telepítése laptopra és asztali gépre is könnyen megoldható feladat szervizben és otthon is. További érdekes témák, melyekkel érdemes lehet foglalkozni: laptop, MySQL, adatbázis, Windows, szerviz, infrafűtés telepítés budapesti passzívházban.