Miért frusztrált a magyar IT-szektor?

Az Indie Crawford új posztja - Cikkajánló - szerver üzemeltetés - szerver hosting - szerveroldali feladatok - IT

indie crawford blog - itA technikai jártasság önelégülté tesz. Állítja a Programozó szabadlábon! alcímű Indie Crawford blog szerzője. És így folytatja:

Az esztétikumra, pénzre, elismerésre, teljesítményre váltható tudás segítségével már-már mágikus hatalom birtokába kerül az ember, önkéntelenül is előhívva belőle a mindenkiben ott bujkáló hübriszt. A webmester aki több tíz vagy százezer felhasználó virtuális szívverése, valamint a kliensek nagyon is valódi pénze fölött szike pontosságú linux parancsokkal operál, könnyen megrészegülhet ekkora hatalom birtokában. Ha pedig véletlenül rá találna nézni a saját, adózási trükköktől vagy éppen adóterhektől sújtott fizetési kivonatára, hát az sem javít a kedélyállapotán. De nem is kell ehhez rossz fizetés, elég az is, ha a fizetés a munka arányaihoz képest nem elég.

A blog szerzője vázolja a helyzetet, a munkaköri viszonyokat:

A weboldalt kiszolgáló szerver oldalon a szükséges adatok tárolását és kiszolgálását kell megvalósítani, a kéréseknek megfelelően. A felhasználók adatait és magának a weboldalnak a fájljait óvó védelem legfontosabb bástyája is itt található. Ezt a feladatot a szerver oldali programozó (vagyis backend developer) szokta megvalósítani, PHP, Ruby vagy – a Node.js-nek hála – szintén JavaScript nyelven.

A szerver oldal jelenti másrészt a weboldal kiszolgálását biztosító infrastruktúra megvalósítását és felügyeletét: a fizikai szerver-számítógép üzemeltetését, a domainek, tárhelyek, és egyéb szükséges szolgáltatások komponensek konfigurálást. Ez a terület megint külön szakembert, és nagy körültekintést igénylő, rendszergazdai feladatokat jelent.

A frusztrációk okát firtatva pedig ezekre a következtetésekre jut:

A megrendelők, a szintén trükközni kényszerülő kis- és középvállalkozások sokszor nem tudják kifizetni az IT termékek valódi értékét. Arra kényszerítik így a kisebb IT cégeket, hogy a fent leírt speciális feladatok összevonásával, a munkaerőn próbáljanak spórolni. Ez még több, ráadásul többféle tudást is igénylő feladatot jelent az alkalmazott számára, ugyanazért a pénzért. Olyannyira bevett dolog a pénztelenség hazánkban, hogy többnyire ez az összeg már alapból sem tekinthető igazságosnak, viszont magasabb áron a vállalkozó könnyen kint találja magát a versenyből.

Nem csoda tehát, hogy ha a kliensének problémája, kérdése akad, már csak a frusztrációja kiélésére futja, vagy éppen válaszra sem méltatja őt. A szakmaiatlanság eredménye persze a kellemetlenségek tovább gyűrűzésén túl, a kliensek távozása, a vállalkozás csillagának leáldozása. A vállalkozónak és az alkalmazottaknak pedig vagy sikerül a nagyfokú képzettséget igénylő munkával töltött évek alatt félretennie öreg napjaira, vagy nem, viszont jó eséllyel kiég. Mire betölti a 40-et, úgy fogja érezni, hogy elbánt vele az élet. Csak úgy, mint a kliensei, hiszen a kis magyar realitás erre a sorsra predesztinálja őket. Ezt látva persze csökken a vállalkozási morál, és a folyamat önmagát erősítve emészt tovább mindannyiunkat.

A bejegyzés teljes szövege sok illusztrációval itt olvasható:

Ajánljuk még:

Szerveroldali programozás, szerverhoszting szolgáltatás, szerverbérlés Budapest, sms küldés, blogajánló